• Returrätt 30 dagar
  • Garanti 12 månader
  • Leverans 1 - 3 dagar
Produkter

HÄR HAR VI SAMLAT SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR OM VÅRA KRISTALLKRONOR

[ GÅ TILL PRODUKTSIDAN MED KRISTALLKRONOR ]

VAD BETYDER BREDD/DIAMETERMÅTTET PÅ KRISTALLKRONORNA

Diametern som anges för våra kronor gäller den yttersta diametern, d.v.s. den tänkta diameter som bildas från den yttersta spetsen på ljuspiporna/ljusmanschetterna. Har kronan udda antal ljusarmar blir måttet inte från arm till arm, utan från arm till den tänkta armen på exakt motsatt punkt på andra sidan kronringen.

VAD BETYDER HÖJDMÅTTET, INKLUDERAR DET ÄVEN KRONANS KEDJA?

Höjden är mätt från understa punkten på kronan (vanligtvis en bottenkula eller en mässingsknopp) till översta delen på själva kronan. Kedjan är inte medräknad. Räkna med ytterligare ca 75 cm om du vill veta höjden från taket (gäller vid kedja av standardlängd).

ÄR KRONORNA SÄKERHETSTESTADE?

De är godkända av Semko (S-märkta), CE-märkta och noggrant testade före leverans.

VAD ÄR MINIMIAVSTÅND MELLAN TAKKRONA MED LEVANDE LJUS OCH TAK, FÖR ATT TAKET INTE SKA SKADAS OCH MISSFÄRGAS AV LJUSEN?

Det går inte att ge ett exakt svar då olika ljus, förutom att de är olika långa, brinner med olika lågor och temperatur. Vårt förslag är att du helt enkelt prövar att mäta temperaturen över de ljus du tänkt använda genom att hålla en termometer mot taket direkt ovanför ett ljus. Mät först temperaturen innan ljusen är tända och sedan när du tänt ljusen. Temperaturen bör då inte stiga mer än marginellt jämfört med innan du tände ljuset. Vad gäller missfärgning av taket så beror den på hur rent ljusen brinner, vi rekommenderar ljus tillverkade av stearin för att minimera sotning. Tänk också på att hålla veken lagom lång, blir den mycket lång så sotar ljuset.

HUR HÖGT ÖVER MATSALSBORDET SKA EN KRISTALLKRONA HÄNGA?

Den tumregel som man kan tänka på är att kristallkronan hänger ovanför ögonhöjd när man sitter till bords, så den bör åtminstone hänga ca 75cm ovanför bordet. Sedan är höjden en smaksak och det kan vara snyggt med lägre eller högre beroende på hur modellen och övriga möbler ser ut. Det kan också kännas lite intimare med kronan aningen lägre. Tänk på att kronan också behöver lite luft upptill mot taket.

HUR KORTAR JAG KEDJAN PÅ MIN KRISTALLKRONA?

Använd en kedjetång, eller stick in en skruvmejsel från varje håll i kedjelänken som du vill ta bort. Vrid skruvmejslarna mot varandra tills du får en öppning något vidare än kabeln. Fortsätt likadant med alla kedjekänkar du vill ta bort. Öppna ytterligare en länk och koppla ihop den med en stängd länk. Stick in en skruvmejsel från varje håll i kedjelänken som du vill stänga, den här gången blir det förstås omvänd ordning på skruvmejslarna. Ta bort överflödiga länkar. Dra upp kabeln i takbrickan.

HUR GÖR JAG RENT MIN KRISTALLKRONA?

Man ska i största möjligaste mån undvika att ta för mycket i prismorna, de blir lätt kantstötta och naggade. Vi rekommenderar att man använder Sparkle Plenty, en rengöringsspray som är sköljer bort smutsen från prismorna. Sprayen skadar inte prismor, lackerade eller förgyllda ytor. Så här fungerar den: Gör kronan strömlös och vänta tills glödlamporna har svalnat. Låt glödlamporna sitta kvar och täck lamphållarna med plast. Täck ytan under lampan med tidningspapper. Se till att skaka flaskan innan användning. Börja nedifrån och spraya rikligt på 20 cm avstånd tills alla ytor är droppande våta. Kronan är ren när det droppat färdigt. Nu ska prismorna vara klara, rena och helt genomskinliga. Eventuella vätskeansamlingar suger du upp med vanligt hushållspapper. Tänd kristallkronan när den är helt torr men tidigast efter två timmar. Vid hård nedsmutsning kan en andra rengöring vara nödvändig. Låt då inte kronan torka mellan tillfällena.

JAG SKA FLYTTA, HUR GÖR JAG FÖR ATT INTE SKADA MIN KRISTALLKRONA I TRANSPORTEN?

Det bästa är om du kan packa ner kronan helst i en stor kartong eller plastpåse med förpackningschips (kan köpas hos t.ex kontorsfackhandeln). Om du inte har tillgång till detta så kan du packa in kristallkronan väl i plastpåsar. Försök att “sicksacka” plasten mellan prismor/prismekedjor så prismorna inte kommer i kontakt med varandra. Lägg in flera påsar inuti kronan och under kronan och “slå in” hela kronan i en stor säck eller lägg den i en kartong. På det sättet minskar du risken för att prismorna ska slå i varandra och gå sönder. Om du har en väldigt stor krona bör du anlita en expert.

SÄLJER NI SPECIALTILLVERKADE KRONOR ANPASSADE EFTER KUNDENS ÖNSKEMÅL?

Det kan vi göra men det är inget vi rekommenderar för enstaka mindre kronor då det ofta blir dyrt. När det gäller större kristallkronor och större antal kan en specialanpassning däremot bli prisvärd. Oftast fungerar våra standardkronor bra -du har alltid returrätt om det inte skulle passa. Mindre justeringar kan vi förstås göra, ta kontakt med oss om detta skulle vara aktuellt.

VAD HAR NI FÖR KVALITET PÅ PRISMORNA I ERA KRISTALLKRONOR?

Vi använder oss huvudsakligen av prismor gjorda i kvalitet 1a som är helslipade handslipade prismor. Du kan läsa mer om prismor och deras kvaliteter här

VAD FINNS DET FÖR YTBEHANDLINGAR PÅ KRISTALLKRONORNA?

Cognac

En riktig oxidering är et kontrollerat påskyndande av mässingens åldringsprocess. Man vill efterlikna patinan hos kronor som har mörknat med tiden. Mässingen är polerad och extremt ren när den doppas i ett oxidbad. När vi tillverkar cognacsoxid så avbryts processen när materialet fått rätt färg och fixeras i ett stoppbad. Mässingen poleras sedan lätt med tygduk och lackas med matt lack.


Ebenholtz

För att få den mörka oxiden som vi kallar ebenholtz så används en annan metod. Rena och polerade delar doppas i ett oxidbad tills de är helt svarta. Sedan arbetar man fram mässingsfärgen igen genom att putsa de svarta delarna med stålull i vatten för hand tills de har fått rätt färg. Den färdiga ytan lackeras sedan med en matt lack. Polerad mässing Polering är den ursprungliga och också mest värdefulla metoden. Delarna poleras genom att de pressas mot roterande skivor. På skivorna sätts vax som tillsammans med värmen får ytan att smälta, mässingen dras ut och jämnas till. Sist används högglansvax och roterande bomullsskivor som får mässingen att glänsa som en spegel. Kronan lackeras sedan med klarlack. Förgyllning och förnickling Att förgylla och förnickla kristallkronor blev vanligt på 1960-talet. En stomme som skall förgyllas/förnicklas hängs upp hel eller i delar på ramar som går igenom en mängd olika bad, först för rengöring sedan förnicklas eller förgylls kronan i elektrolytbad. Processen sker helt och hållet automatiserat.

Polerad mässing

Polering är den ursprungliga och också mest värdefulla metoden. Delarna poleras genom att de pressas mot roterande skivor. På skivorna sätts vax som tillsammans med värmen får ytan att smälta, mässingen dras ut och jämnas till. Sist används högglansvax och roterande bomullsskivor som får mässingen att glänsa som en spegel. Kronan lackeras sedan med klarlack.

Förgyllning

och förnickling Att förgylla och förnickla kristallkronor blev vanligt på 1960-talet. En stomme som skall förgyllas/förnicklas hängs upp hel eller i delar på ramar som går igenom en mängd olika bad, först för rengöring sedan förnicklas eller förgylls kronan i elektrolytbad. Processen sker helt och hållet automatiserat.

p>KAN MAN MONTERA SIN KRISTALLKRONA SJÄLV? Förutom badrumskronorna som på grund av säkerhetsskäl ska monteras av en fackman kan alla våra takkronor lätt monteras själv. Har du frågor eller behöver hjälp kan du kontakta oss på info@krebs.se.

HUR SKA JAG VETA VILKEN STORLEK JAG SKA VÄLJA?

Det här är en svår fråga att svara på eftersom det finns så många parametrar som spelar in. Behöver du kunna gå under kronan bör du ha minst 200 cm upp till kronans botten. Ska du ha den i sovrummet och den hänger över sängen behöver du inte har riktigt samma frihöjd. Har du ett litet matbord med 4 sittplatser är upp till 50 cm i diameter eller en krona med 5 ljusarmar lagom. Har du ett större matbord kan du gå upp en storlek. När ett rum är större än 10-15 m2 så bör kronan vara lite större över 50 cm i diameter eller med 6 armar. Är rummet kanske 20-25 m2 så behövs ytterligare en storlek -över 60 cm i diameter eller 8 armar. Ju högre takhöjd desto större krona. I ett större rum på över 30m2 så behövs minst en krona på kring 80 cm eller mer, beroende på takhöjd. Rummets form är förstås också avgörande, är rummet mycket avlångt kan det vara fint med två kristallkronor som då kan vara en storlek mindre. Men den kanske viktigaste frågan som du skall ställa dig är vilket intryck kronan skall göra? Kraftfull? Imponerande? Ett smycke? Avslutning? Det är alltid lika roligt att se hur kristallkronor alltid blir uppsökta av besökares och -i offentliga sammanhang -kamerors ögon.

OM EN PRISMA HAR GÅTT SÖNDER, KAN JAG KÖPA EN NY HOS ER?

Behöver du en ny prisma kan du beställa en här i vår webbshop. Glöm inte att beställa något att hänga upp prisman med.

VAD ÄR DET FÖR MATERIAL I STOMMARNA?

Kristallkronor tillverkas huvudsakligen i två material: Det ena stommaterialet är mässing. Mässing är ett dyrt men mycket arbetsvänligt material. Materialet är mjukt, smidigt och lätt att skapa vackra former av. Alla stommar från Krebs tillverkas av mässing. Det andra materialet är järn, ett billigt men tungarbetat material. Järn är mycket komplicerat att forma och resultatet blir dåligt. Mässing är ett ickemagnetiskt material till skillnad från järn som en magnet fäster på.

HUR KRAFTIG KROK BEHÖVER JAG I TAKET?

Takfästet ska klara 5 gånger den upphängda vikten. Vikten hittar du i produktbeskrivningen på respektive kristallkrona.

Jag godkänner att ni  samlar in och bearbetar mina personliga uppgifter.