• Returrätt 30 dagar
  • Garanti 12 månader
  • Leverans 1 - 3 dagar
Produkter

KRISTALLKRONORNAS STILAR

Sedan kristallkronorna kom på 1600-talet har deras skepnad förändrats med trender som kommit och gått. Nedan kommer du att guidas genom några av de mest kända varianterna.

BAROCKEN

De första kristallkronorna såg dagens ljus under barockens stilera, första hälften av 1600-talet. Det var en tid då verkligheten skulle romantiseras och dramatiseras. Hus och inredningar var pompösa och pråliga. Linjerna var mjuka och svällande. Barockens kristallkronor innehåller i regel mycket glas och är rikligt dekorerade med prismor som wachtel, pendeloquer, rosetter och stjärnor. Längst ner finns ofta en slipad bottenkula. Barockkronor finns som små och stora kristallkronor.

ROKOKO

Rokokostilen ersatte barockstilen under mitten av 1700-talet. Rokokon var gladare och lättare än den tidigare. Motiven under denna tidsperiod är ofta mytologiska, pastorala och erotiska. Rokokokronor har ofta en "burform" med ett nätverk av glasrör och är dekorerade med stjärnor, pendeloquer (lövprismor) och rosetter. I botten förekommer ofta en slipad bottenkula, såsom på barockens kronor.

SVENSK/GUSTAVIANSK STIL

Den gustavianska stilen delas upp i två perioder, först kom den höggustavianska cirka 1772 – 1785, därefter kom den sengustavianska 1785 – 1810, som hade sin glansperiod under Gustav den tredjes regeringstid. Precis som under empire-eran sökte man sig tillbaka till antika ideal, och kom därför att använda mycket festonger, lagerkransar och andra stilrena element. Gustavianska kronor är inspirerade av empiren och kännetecknas av att de till skillnad från empiren har en luftig botten. Ljusarmarna är ofta formade som liggande femmor.

KARL JOHAN

Denna andra svenska empirevarianten kommer från den tid då Karl XIV Johan, ursprungligen Jean Baptiste Bernadotte, blev svensk regent 1810. Man använde empirens vackra dekorationsdetaljer och den gustavianska stilens ljusa färger och enkla former. Stilen är enklare i formen än dess ursprung empiren, och kronorna karaktäriseras av en bottenskål i glas.

RETRO

Efter andra världskriget hände det mycket med tillverkningen av kristallkronor. Det kom nya tekniker som gjorde det möjligt att skapa helt nya modeller. Nu skapades en mängd spännande varianter som i grunden härstammade både från barock- och empiremodeller. Våra retrokronor har sin tyngdpunkt i 60- och 70-talet då det var populärt med vackra glansiga material

DESIGN

Med jämna mellanrum kliver vi ur våra egna skor och låter en duktig designer kliva i. Det ger oss möjligheten att delta i spännande möten som resulterar i fantastiska kreationer och innovativa lösningar. En del av ljuskronorna som vi har tagit fram har fått stort genomslag i designvärlden.

Jag godkänner att ni  samlar in och bearbetar mina personliga uppgifter.