• Returrätt 30 dagar
  • Garanti 12 månader
  • Leverans 1 - 3 dagar
Produkter

Val av ljuskälla till kristallkronor - LED eller halogen

Det finns många olika ljuskällor - "glödlampor" att välja bland till sin kristallkrona. Nu har den klassiska glödlampan fasats ut. Så hur skall man välja ljuskälla till kristallkronan?

Klara lampor och bra förmåga att återge färg.

Först och främst skall du alltid välja klara lampor till kristallkronor. Många tyckte om dom gamla glödlamporna och var ledsna att dom försvann, men i själva verket var dom aldrig lika bra i kristallkronor som nya LED lampor. Dom gav ett ganska gult ljus som inte kunde brytas upp i regnbågens alla färger i kristallen. Bättre är då halogenlampor, som också sparar en del energi, ungefär 30% sparar du med halogenlampor. Kristallen bryter ljuset bra från halogenlampan som ger ett vitare ljus än den gammaldags glödlampan gav.

Att välja LED -Färgen på ljuset inte alltid bra

LED är betydligt svårare därför att färgen på olika LED lampors ljus varierar kraftigt oavsett vilka kelvinvärden som står tryckt på förpackningen. 2700 K kan vara allt från blått till gult. Ra värdet skall vara högt -över 90, men det är inte heller ett riktigt bra mått på hur bra lampan återger färg. Läs gärna mer om Ra värdet här (öppnas i separat fönster).Vi har testat! För att göra en lång historia kort: vi har testat många olika LED och halogenlampor (Halogenlampor fasas ut första september 2018) i våra kristallkronor. I dagsläget (oktober 2017) så anser vi att Philips Master LED ger det bästa ljuset för kristallkronor. Ljuset från Philips Master LED är färgrikt och är fint även när det dimmas. Den sista generationen blir aningen gulare när den dimmas och stämningsljuset påminner då mer om dom gamla glödlamporna som nu fasats ut helt.

Kostnad och livslängd för olika ljuskällor

Glödlampa 1.000 timmar Halogenlampa 2.000 timmar LED 25.000 timmar

Låt dig inte luras av inköpspriset

Då glödlampan drog betydligt mycket mer ström och hade kort hållbarhet så var totalkostnaden ca fyra gånger så stor för glödlampor jämfört med LED. Jämfört med en halogenlampa så är LED också betydligt billigare även om inköpet är dyrare. Dessutom förbrukar LED lampan ju en bråkdel energi och blir därmed ett miljövänligt alternativ. Det är m.a.o. lätt att låta sig luras av inköpspriset.

LED ljuskälla 800 kronor billigare under sin livslängd

Beräknat på 1 krona per KWh och 8 timmars användning per dag i snitt av lampan så kostar en LED med ett inköpspris på 125 kronor och 6W förbrukning 275 kronor för 25000 timmars brinntid. Kostnaden för 25000 timmar med motsvarande halogenlampa på 28W blir 1075 kronor om inköpspriset är 30:-/st.

LED bra miljöval

LED lampan är också ett bra miljöval som inte innehåller tungmetaller som bly, kvicksilver eller volfram, men skall naturligtvis återvinnas och sorteras då som ljuskällor.

Jag rekommenderar Philips Master Led till kristallkronor.

Tomas Krebs

Kristallkronemakare

Beställ här

Jag godkänner att ni  samlar in och bearbetar mina personliga uppgifter.