Ordet takkrona


Takkrona


(Här hittar du produktbilder på kristallkronor)


Takkrona används ofta synonymt med ordet kristallkrona. Men egentligen behöver inte en takkrona ha kristallprismor. Enligt Wikipedia är en ljuskrona en större vackert utarbetad takkrona för ljus. Det är en bra beskrivning förutom att man kan undra hur dom övriga takkronorna ser ut.  Jag vill nog påstå att ordet takkrona och ljuskrona är synonymner, även om takkronor teoretiskt skulle kunna vara utan ljus så är dom nog minst sagt ovanliga. 

Jag har roat mig med att göra en tabell över vad takkrona och kristallkrona heter på olika språk enligt google translate:


Ljuskrona i Empirestil


språk  kristallkrona  takkrona


Afrikaans Chandelier kandelaar

Arabic الثريا الثريا

Chinese Diàodēng Diàodēng

Czech křišťálový lustr lustr

Danish krystal lysekrone lysekrone

Dutch kristallen kroonluchter kroonluchter

English crystal chandelier chandelier

Estonian kristall lühter lühter

Finnish kristallikruunu kattokruunu

French lustre en cristal lustre

German Kristall-Kronleuchter Kronleuchter

Hebrew נברשת בדולח נברשת

Italian lampadario di cristallo lampadario

Korean 크리스탈 샹들리에 샹들리에

Nowegian krystall lysekrone lysekrone

Polish kryształowy żyrandol żyrandol

Russian хрустальная люстра люстра

Spanish araña de cristal araña

Turkish kristal avize avize

Ukrainian кришталева люстра люстра

I dom flesta språk så verkar mönstret gå igen, takkrona (man kan misstänka att översättningarna ibland är från en synonym som just ljuskrona) så är betydelsen "lampa" eller "ljusbärare". Ibland med inslag av "krona" -den kröner ju rummet. Kristallkrona är ofta samma ord med tillägget "kristall". Googles översättningar tar också med förledet "ljus" eller "tak" men ofta så används en komprimerad form, som i svenskans "kristallkrona" tex "Kristalleuchter" på tyska.


Takkronor och andra varianter på ordet.


Kärt barn har verkligen många namn, och förutom att många säger takkrona och dom andra varianterna som jag redan nämnt så hör och ser vi varianter som "kristallampa" ibland särskrivet som "kristall lampa" eller bara "kristall" som någon slags kortform. Hursomhelst om du har orkat läsa ända hit så föreslår jag att du tar en titt på våra