• Returrätt 30 dagar
  • Garanti 12 månader
  • Leverans 1 - 3 dagar
Produkter

HUR SKALL MAN GÅ TILL VÄGA FÖR ATT RENGÖRA KRISTALLKRONAN?

Frågan om hur man bäst rengör kristallkronan är kanske den vanligaste vi får. Är kristallsprej bra? Kan man spreja kristallkronan med kristallputs eller skall man tvätta den med diskmedel och vatten? Det finns många åsikter också om man frågar "experter" som har egna -ofta dåligt underbyggda idéer.

HISTORIK

Förr så rengjordes alltid kronorna för hand. Vanligt var att putsa med sprit, ammoniak eller såpvatten om man tvättade med vätska. En torrengöring/avdammning med dammvippa och luddfria trasor gjordes regelbundet mellan dom våta rengöringarna. När kronan blivit riktigt smutsig så träddes den om och varje prisma rengjordes i hålen, som ursprungligen ofta var koniska och därför ganska stora i ena änden. Dessutom så var det tjänstefolket som gjorde jobbet. Nackdelen med metoden var naturligtvis hanteringen, ju oftare prismorna rengjordes desto oftare slog dom i varandra och små flisor lossnade.

SPARKLE PLENTY

Under 1900:-talet utvecklades Sparkle Plenty som är en rengöringssprej som vi har sålt sedan 1970-talet. Sprejen sprutas på i riklig mängd och tar med sig smutsen som får rinna av. Man sprejar tills sista droppen är helt ren. När man tvättar en kristallkrona på det här sättet så får kristallen vara i fred och skadas därmed inte. Sparkle Plenty innehåller till största delen extremt rent vatten och lite ammoniak. Med Sparkle Plenty är det lätt att rengöra en kristallkrona. Men det finns nackdelar med alla metoder. Därför rekommenderar vi att du ibland putsar din krona mer traditionellt, med en mirakeltrasa blött i lite kristallputsmedel om så behövs.

ANPASSA RENGÖRINGEN AV KRISTALLKRONAN

Om kristallkronan är utsatt för matos eller nikotin. - Du kommer att behöva putsa manuellt oftare. Kristallkronan hänger i en dammig miljö. - Använd en statisk dammvippa för att ta bort dammet före och mellan tvättarna. Kristallkronan har hängt länge i förråd - Tvätta manuellt först. Kristallkronan är antik och prismorna inte klara - Ta hjälp av en expert din krona är antingen av bergkristall eller har glassjuka. Se också upp med kronor tillverkade av järn -dom kan rosta. Detta gäller speciellt nya kronor tillverkade i Kina men även en del svensktillverkade kronor.

TÄNK OCKSÅ PÅ:

Om kablarna är av tyg och gamla och hårda - du måste byta kablar i kronan. Använd inte kronan, tvätta den inte då den inte är säker att rengöra. Byt kablar eller låt en expert byta kabel Om lacken är skadad eller har lossnat så har kronan börjat oxidera och den processen accelererar när kronan utsätts för vatten. Syror och basiska ämnen påverkar ytterligare, kontrollera på dold yta. Antika kronor är alltid känsligare, dom kan tex vara brännförgyllda då skall man vara försiktig med att putsa på metallen så man inte gnider bort guldet.

Beställ här
Jag godkänner att ni  samlar in och bearbetar mina personliga uppgifter.