• Returrätt 30 dagar
  • Garanti 12 månader
  • Leverans 1 - 3 dagar
Produkter

Här får du lite tips på hur du kan gå tillväga med en trasig kristallkrona.

Beslutet
Först måste du förstås besluta dig för vad du skall göra med kristallkronan, skall den renoveras? Skall du göra det själv? Vad behöver göras? Är det värt att laga kristallkronan?
Kanske har kronan ett affektionsvärde som gör att du vill spara den oavsett kostnad? Känner du dig obekväm med hantverkspyssel kanske en reparatör är rätt för dig? Eller behöver den kanske bara rengöras och du söker ett putsmedel till din kristallkrona
Här kommer tipsen:

1. Ta reda på kristallkronans ålder, -ju äldre desto mer värd och desto viktigare att reparationen går rätt till! Titta tex på bindningarna, är det ringar så är det nytillverkat troligtvis från kina, är det tråd eller stift så kan det vara gammalt, är det clips så var dom vanliga på 70-90-talet.
Har prismorna koniska hål? Då är prismorna från 1800-tal eller äldre, likaså om muttrarna är fyrkantiga. Har piggprismorna hål som är borrade i 90 graders vinkel då är dom tillverkade före 60-talet. Titta också på lamphållare och kontakter, en svart gammal kontakt betyder ofta att kronan är från 60-tal eller tidigare.

2. Fundera på vad som skall göras med kronan, vill du tex byta el på kristallkronan? Kan du själv eller behöver du hjälp? Om du tror att kronan är från förra sekelskiftet eller tidigare så rekommenderar vi specialisthjälp. Skall du byta el och du är ovan så gäller samma sak.

3. Att låta renovera kristallkronan kostar en hel del, om kronan inte har ett affektionsvärde så kan ett alternativ vara att sälja kristallkronan som den är och köpa en ny kristallkrona

4. Om du tänker renovera kristallkronan själv så passa på att tvätta prismorna, om du plockar ned dom så kan du rengöra dom i vanligt vatten och med diskmedel, lägg en handduk i botten på diskhon, tänk på att rengöra hålen i prismorna. Men allra först, ta många bilder på kronan så att du kan sätta tillbaks prismorna på rätt plats. Det är nästa alltid snyggast att binda på prismorna med tråd

5. Stommen är nästan alltid av mässing, men med olika ytbehandling. Är den brännförgylld så skall du definitivt låta ett proffs rengöra den, Vet du inte så fråga en reparatör. Är kronan från 50-tal eller äldre och av mässing så har ofta lacken släppt bitvis, då kan det vara frågan om du vill putsa upp kronan till skinande mässing, ett stort jobb men med ett vackert resultat. Många kronor gjorda efter 1900 har dock oxiderats för att se gamla ut, ofta vill man då bara låta ytan vara och få åldras naturligt. Med början 60-tal så förgylldes stora mängder kronor då det blev billigare(!) än att putsa kronorna om kronan har en jämn något mer mättad färg än polerad mässing så är det troligtvis guld. Dom stommarna lackades inte normalt och var ibland gjorda av järn, -kontrollera med magnet.!

6. Tänker du låta renovera kristallkronan så hittar du länkar nedan:

Reparatörer 

Stockholm

RQ lampor
Kaj & Novi armatur
Mässing Mäster

.

Skåne

Grevinnans Butik

Vill du som reparatör finnas på denna lista? Ansök på info [at] krebs.se, Vi rekommenderar bara ett urval av duktiga reparatörer!

Jag godkänner att ni  samlar in och bearbetar mina personliga uppgifter.